Yaşam

AFAD’ın 3 Yıl Önceki Raporu: “İnsanlar Depremden Habersiz”

Türkiye Cumhuriyet tarihinin en büyük felaketinin yaşandığı bir dönemden geçiyoruz. 6 ŞubatKahramanmaraş’ta meydana gelen depremler ne yazık ki çoktan etkisini yitirmiştir. 18 binden fazla vatandaş onun hayatına mal oldu. Depremden en çok etkilenen 10 ilin çoğunda arama kurtarma çalışmaları devam ederken, can kayıplarının artacağı da yadsınamaz bir gerçek.

Bu sefer size, Kahramanmaraş’ta. felaketin geldiğini Bir detaydan bahsedeceğiz. Devletin resmi kurumu olan AFAD tarafından bundan tam 3 yıl önce yayınlanan “KAHRAMANMARAŞ İl Afet Risk Azaltma Planı” başlıklı kılavuzda, bölgenin risk altında olduğunu vurguladı. görülür. Halk için çarpıcı sözler kullanılır.

“İnsanlar olası bir deprem tehlikesinin farkında değil!”

2020 yılında yayınlanan “KAHRAMANMARAŞ İl Afet Risk Azaltma Planı” kılavuzunda şu terimler yer aldı:

“Bölge çok uzun sayılabilecek bir durgunluk döneminden geçtiği için halk olası bir deprem korkusu yaşıyor. habersiz . Bu durum tehlikenin boyutunu daha da artırmaktadır. Bu nedenle olası bir depremde can ve mal kaybını en aza indirmek için, detaylı zemin etütlerive tehlikeli bölgelerdeki yapıların tahliyesi esastır.”

AFAD o rehberde 7.5’lik depremde nerede yıkım olacağını bile anlatmıştı…

Aynı kılavuzda AFAD-RED sistemi üzerinden Kahramanmaraş’ta 7.5 ölçeği. olası bir deprem nerede yıkıma neden olacağı, bu sarsıntıyı hangi bölgenin hissedeceği net bir şekilde gösteriliyor. Acı bir detay vereyim: AFAD’ın” tam yıkım“Pazarcık’ta hakikaten tam bir yıkım vardı. doğru şekilde tespit edilmiş durumda. Ama ne yazık ki tespitle kaldı…

KAHRAMANMARAŞ İl Afet Risk Azaltma Planı adlı kılavuzun tamamını okumak isterseniz, buraya bağlantıkullanabilirsiniz.

Sadece AFAD değil, tüm yerbilimciler Kahramanmaraş depreminin olacağını biliyordu…

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu