Teknoloji

Arabaya Biner Binmez Klimayı Açmak Neden Tehlikeli?

Arabaların kliması, bilhassa otomobile bindikten sonra birinci çalıştırıldığı sırada kansere dahi yol açabilen “benzen” isimli zehirli bir gaz salgılayabilir. Genelde sıcak yaz aylarında arabanın fazla ısınması sonucu daha çok oluşuyor olsa da benzen aslında daima dikkat etmemiz gereken son derece zehirli bir gaz.

Peki otomobilimizin klimasını çalıştırmadan evvel ne yapmamız gerekiyor? Bu gazın makus tesirlerinden korunmanın bazı kolay yolları var. Haydi gelin son derece tehlikeli olan bu duruma yakından bakalım.

Arabaya biner binmez klimayı çalıştırmak, başta kanser olmak üzere çok önemli sıhhat sorunlarına neden olabilir.

Arabanıza girdikten sonra birinci işiniz ne oluyor? Çok sıcak yahut soğuk bir günse otomobilin marşına basıp çabucak klimayı çalıştırıyor olabilirsiniz. İşte yaptığınız bu şey sizi ve etrafınızdaki insanların hayatını tehlikeye atıyor. Otomobilin kliması, şayet havalandırılmazsa toksik düzeylere ulaşabilecek kimyasal bir bileşen olan benzen salınımı yapar. Aracın içindeki plastik modüller nedeniyle biriken benzen, klimayla birleşince insan sıhhati için büyük sorun teşkil edebiliyor.

Benzen ise kemiklerinizi zehirler, böbreklerinize ve karaciğerinize ziyan verir, kansızlığa neden olur ve beyaz kan hücrelerini azaltır. Uzun müddetli maruz kalmalarda ise başta lösemi olmak üzere çeşitli kanserlere neden olur.

Otomobilin içindeki plastik yüzeylerden biriken benzen, klimayla direkt üzerinize üfleniyor.

Camları kapalıyken Güneş ışığı alacak halde 16 santigrat derecenin üzerindeki sıcaklıklarda park edilen bir otomobil, 2000 ila 4000 mg’a kadar benzen biriktirebilir. Bu oran ise kabul edilebilir düzeyin 40 katına denk gelmektedir. Şayet otomobil kapalı bir alana park edildiyse bu ölçü 400 ila 800 mg olur. 

Siz otomobile bindiğinizde ortamda makul bir ölçü benzen bulunur, lakin camları açmadan direkt klimayı çalıştırırsanız bu benzeni çok önemli düzeylerde ciğerlerinize çekmiş olursunuz. Klimaya ek olarak bir de iç sirkülasyon düğmesini açarsanız bu zehirli gazı dışarı salmak yerine otomobilin içerisinde dolaştırmaya başlarsınız.

Peki otomobile birinci bindiğimizde ne yapmalıyız?

Son derece zehirli olan bu gazdan kurtulmak için otomobilinize vakit tanımalısınız. Otomobile biner binmez camları açmak, gazın uçmasına yardımcı olacaktır. Camlar 4-5 dakika açık kaldıktan sonra yeniden camlar açıkken klimayı çalıştırıp daha sonrasında camları kapatabilirsiniz. 

Benzen vücuda girdiğinde ondan kurtulmak çok zordur.

Sıcak yaz günlerinde daha tehlikeli olsa da aslında her devirde sorun yaşatabilecek benzen ölçüsüne dikkat etmeliyiz. Otomobilimizin klimasını açmadan evvel havalandırmayı yanlışsız yapmamız gerekiyor. Petrol temelli bir gaz olan benzen, etrafımızda de boya materyalleri, akaryakıt, böcek öldürücü ilaç, plastik gereç, sentetik deterjan, sigara üzere unsurlarda bulunabilir.

Bugün sizlere aracınızın klimasını direkt açarsanız bedeninize nasıl ziyanlar verebileceğini açıkladık. Bu usul içeriklerin devamının gelmesini istiyorsanız bizlere yorumlar kısmında yazabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu