Haber

Gürcistan’da halk, hükümetin “vekillik yasası”na karşı sokağa çıktı

Gürcistan’da yurt dışından destek alan medya ve STK’ların ‘ajan’ ilan edilmesinin önünü açacak düzenlemeye karşı halk protestoları düzenleniyor. Gürcistan’ın başkenti Tiflis’te binlerce kişi, hükümetin yeni düzenlemesini protesto etmek için sokaklara döküldü. Kamuoyunda “yabancı ajan” yasası olarak bilinen düzenlemeye karşı sokağa çıkan göstericiler ve polis arasında meydana gelen olaylarda en az 66 kişinin gözaltına alındığı bildirildi. Ana muhalefet partisinin davetiyle düzenlenen gösterilerin bugün de devam ettiği bildirildi.

Muhaliflerin tarafsız medya ve sivil toplum kuruluşlarını sindirmek ve sindirmek için hazırlandığını öne sürdükleri yasa tasarısı, dün TBMM’de yapılan ilk toplantının ardından kabul edildi. Kabul edilen yönetmelik, bütçelerinin yüzde 20’sini yurt dışından sağlayan medya ve sivil toplum kuruluşlarının kendilerini “yabancı ajan” olarak kaydettirmesini şart koşuyor. Aksi takdirde bu kurumları cezalar beklemektedir.

Şubat ayında ülkedeki 60’tan fazla medya kuruluşu ve sivil toplum kuruluşu, yasa geçerse yasayı uygulamayı reddedeceklerini açıkladı.

Rusya’nın parmağı için endişelenin

Muhalifler, Gürcistan’da kamuoyunda yoğun tepkiye neden olan mevzuatın, 2012’de Rusya’da kabul edilen yasaya benzediğine dikkat çekiyor. Moskova yönetimi, 2012’de onayladığı düzenlemeyi kabul ettikten sonra, yabancı bağlantılı kuruluşlar üzerinde daha fazla baskı kurarak yasayı Türkiye’de kullandı. özellikle bağımsız medyaya, muhalefet örgütlerine ve iktidarı eleştiren kesimlere karşı soru işareti.

Gürcü muhalefeti, yabancı kökenli örgütlerin “ajan” ilan edilmesini sağlayacak yasaya karşı Salı akşamı meclis binası önünde toplandı. Polisin yoğun güvenlik önlemi aldığı protestolara güvenlik güçlerinin tazyikli su ve biber gazıyla sert karşılık verdiği bildirildi. Gürcü televizyon kanalı Pireli TV’ye göre, güvenlik güçleri müdahale etmeden önce gösteriler barışçıl geçti.

Resmi açıklamalara göre Tiflis’teki gösterilerde en az 66 protestocu gözaltına alındı. Polis göstericileri taş, nesne ve ardından Molotof kokteyli ve havai fişek atmakla suçluyor. Polisin açıklamasına göre, gösteriler sırasında 50 polis memuru yaralandı. Yaralanan sivillerin sayısı bilinmiyor.

Cumhurbaşkanı’ndan göstericilere destek

Gürcistan Devlet Başkanı Salome Zurabishvili, göstericilerin arkasında olduğunu vurguladı, onları destekledi ve hükümetin ifade sorununa ilişkin düzenlemesini eleştirdi. Fransa asıllı Gürcü bir ailenin oğlu olan ve yıllarca diplomatlık yapan Zurabishvili, ABD ziyaretinde ülkesindeki göstericilere hitaben yaptığı konuşmada, “Bugün siz, geleceğini Avrupa’da gören özgür bir Gürcistan’ı temsil ediyorsunuz. ve kimsenin onu elinden almasına izin vermez.” Zurabishvili, “vekillik yasası” olarak tanımlanan yasayı veto edeceğini de duyurdu. Cumhurbaşkanı veto etse bile iktidar partisi The Dream of Georgia’nın parlamentodaki çoğunluğunu kullanarak Cumhurbaşkanı’nın vetosunu bozma imkanı var.

Gürcistan’ın en büyük muhalefet partisi olan Birleşik Ulusal Hareket, bugün de göstericileri yeni düzenlemeyi protesto etmeye çağırdı. Eski cumhurbaşkanı Michail Sakashvili’nin kurduğu partinin lideri Nika Melia da Tiflis’in ana caddesi Rustaveli Bulvarı’nda başlayacak gösterinin bugünden itibaren her gün düzenlenmesi çağrısında bulundu. İnsan hakları savunucuları da başka protestolar planladıklarını açıkladılar.

Eski Sovyet cumhuriyetlerinden biri olan Gürcistan’ın yıllardır yüzünü Avrupa’ya çevirmesi ve Avrupa Birliği’ne üye olmayı hedeflemesiyle biliniyor. Son dönemde iktidardaki Başbakan Irakli Garibaşvili’nin attığı adımlar, ülkenin Rusya ile yakınlaşmaya çalıştığı yorumlarına yol açtı. Garibaşvili izlediği çizgiyi “barış ve istikrarı sağlayacak dengeli bir politika” olarak tanımlıyor.

ABD ve AB’den tepki geldi

Yurtdışındaki medya kuruluşlarının ve STK’ların yabancı casus ilan edilmesinin önünü açacak düzenlemenin ardından ülkedeki ABD Büyükelçiliği, “Bugün Gürcistan demokrasisi için kara bir gün” şeklinde bir açıklama yaptı ve Tiflis yönetimi ısrar ederse Bu karar, stratejik ortaklarıyla olan ilişkilerini tehlikeye atacaktır. Zarar göreceği konusunda da uyardı. Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi ve Komite Başkan Yardımcısı Josep Borrell, Gürcistan hükümetinin düzenlemesinin AB’nin değer ve normlarıyla bağdaşmadığını vurguladı. Borrell, bu adımın AB’ye üye olma hedefiyle de çeliştiğini söyledi. Josep Borrell, “Yasa gerçekten çıkarılıp uygulanırsa, ilişkilerimiz üzerinde ciddi bir etkisi olabilir” uyarısında bulundu.

Rusya’nın Ukrayna’ya savaş ilan etmesinden hemen sonra Gürcistan, Moldova ve Ukrayna ile birlikte AB’ye katılmak için resmen başvurdu. Geçtiğimiz Haziran ayında yapılan liderler zirvesinde AB üye devletlerinin devlet ve hükümet başkanları, Ukrayna ve Moldova’nın başvurularını sürece koyarken, Gürcistan’ın adaylık statüsünü alabilmesi için bir dizi reform yapmasını talep etmişti. Gürcistan’ın AB’ye tam üyeliği, ülkenin anayasasında da yer alıyor. Kamuoyu yoklamalarında Gürcü halkının yüzde 80’inin AB üyeliğini desteklediği bildiriliyor.

AFP/ETO, BO

sultanbeyli-haber.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu