Kuzey Kıbrıs Cumhurbaşkanı Tatar: KKTC’yi sabırla, metanetle ve büyük bir çalışmayla dünyaya tanıtacağız
1974 Kıbrıs Barış Harekatı’nın ardından 15 Kasım 1983’te kurulan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC), 39. kuruluş yıldönümüne ulaştı.
Doğu Akdeniz’in en stratejik noktasında yer alan Kıbrıs adasında kuzey ve güneyin ortasındaki çatışma halen devam ediyor.
Son zamanlarda Kuzey Kıbrıs’ın adı daha çok duyulur oldu.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Birleşmiş Milletler 77. Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada KKTC’nin resmen tanınması için tüm dünyaya davette bulunmasının ardından 11 Kasım’da Kuzey Kıbrıs Türk Devletleri Örgütü’nde gözlemci üye olarak kabul edildi. Bu adımın ardından Avrupa Birliği (AB) ve ABD’den gelen karşı açıklamalar gecikmedi.
Öte yandan ABD’nin Güney Kıbrıs’a yönelik silah ambargosu kaldırılırken, AB ve ABD’nin Kuzey Kıbrıs’a yönelik ambargoları devam ediyor.
Peki, 39 yılda adada nasıl bir yol kat edildi, Türklerin talepleri neler ve müzakerelerle ilgili neler bekleniyor? Kuzey Kıbrıs Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Sputnik’e söyledi.
‘Artık geri dönüş yok’
KKTC nezdinde 21 Aralık 1963-27 Aralık 1967’de Kıbrıs Türk Genel Kurulu, 27 Aralık 1967 – 1 Ekim 1974’ün ortalarında Kıbrıs Süreksiz Türk Yönetimi, 20 Temmuz 1974-18 Ağustos 1974’ün ortalarında Kıbrıs Barış Harekatı 1 Ekim 1974-13 Şubat 1975 ortaları Kıbrıs Türk Özerk Yönetimi’nin 13 Şubat 1975 ile 15 Kasım 1983 tarihleri arasında Kıbrıs Türk Federe Devleti aşamalarından geçtiğini ifade eden Cumhurbaşkanı Tatar, şunları söyledi:
“KKTC, Türk insanının son 50 yıllık başarı öyküsüdür”
“Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın hem New York’taki Birleşmiş Milletler kürsüsünden hem de Türkiye Devletleri Teşkilatı kürsüsünden yaptığı tüm açıklamaların ardındaki anlam, bu işin geri dönüşü olmadığıdır. Türkiye Cumhuriyeti hem taraftır hem de garantördür ve bölgenin en güçlü ülkesi olarak denklemin en değerli parçasıdır. Türkiye Cumhuriyeti olmasaydı bizi buradan çoktan göç ettirirlerdi. Bu yüzden Türkiye’nin desteğiyle varlığımızı devam ettirebildik.”devam ediyor Başkan Tatar, “39 yılda tüm bu siyasi çabaların yanı sıra ekonomik açıdan da çok değerli gelişmeler yaşandı. Turizm sektörü 30 bin yatağa ulaşarak önemli bir noktaya geldi. KKTC’nin kurak ikliminde ihtiyacımız olan saf suyumuz proje ile Anadolu’dan geliyor. Bir takım yeni yollar, yatırımlar ve üniversiteler yapıldı. Bugün üniversitelerimizde 100 bin öğrenci varsa bunların çoğu Türkiye’den ve diğer ülkelerden. Üniversitelerimizin mezunları dünyanın farklı yerlerinde KKTC’yi temsil etmektedir. Dolayısıyla KKTC, Türk insanının son 50 yıllık bir başarı öyküsüdür. Devlet olarak KKTC, Doğu Akdeniz’deki Mavi Vatan’da sahip olduğu egemenlik hakları, deniz yetki alanları ve münhasır ekonomik bölge hakkı ile devlet olarak çok değerli bir görev ifa etmektedir. Son 39 yılda çok fazla çeşitlilik oldu ve büyük bir başarı elde edildi.”terimleri kullandı.
‘Kıbrıs’ta iki farklı halk ve iki devlet daha var’
Cumhurbaşkanı Tatar, aradan geçen 39 yıla rağmen Güney Kıbrıs yönetiminin durumunda herhangi bir değişiklik olmadığını belirterek, şunları kaydetti:
‘Tanıma yavaş yavaş gelecek’
ABD ve AB’nin Kuzey Kıbrıs’a yönelik açıklamalarını ve yaptırımlarını değerlendiren Cumhurbaşkanı Tatar, şunları söyledi:
“Türkiye’nin çok samimi ve samimi bağları olan ülkeler var”
Başkan Tatar, “Kuzey Kıbrıs’ı tanımayı beklediğiniz bir ülke var mı?”soruya “Şu anda ülke olarak net bir şey söylemiyoruz. Ancak Türkiye’nin çok dostane ve samimi ilişkiler içinde olduğu ülkeler var. Dolayısıyla bu ülkelerde birkaç adımla ilgili çalışmaların olduğunu düşünüyorum. Bu iyi bir karar olur. Çünkü topluma moral verecek, ekonomimizin güçlenmesine katkı sağlayacak bir adım olacak.”cevap olarak.
Rusya’dan direkt uçuş olacak mı?
Geçtiğimiz günlerde Rusya’dan Kuzey Kıbrıs’a turizm amaçlı direkt uçuşların olacağı iddia edilmişti. Başkan Tatar, bu konuda iki özel Türk firmasının kendilerine başvurduğunu belirterek, şunları söyledi: