İş

Qualcomm Snapdragon X’i tanıttı, PC işlemci pazarında rekabet kızıştı

Qualcomm Inc., kişisel bilgisayar segmentine girme hedefiyle güçlü dizüstü bilgisayar işlemcisi Snapdragon X’i tanıttı. Çip, 3,8 gigahertz’de çalışan 12 yüksek performanslı çekirdeğe ve Intel’e (NASDAQ: INTC )’in 12 çekirdekli işlemcisinden iki kat daha hızlı olduğu ve %68 daha az güç tükettiği söyleniyor. Bu gelişme, Nvidia Corp. ve Advanced Micro Devices Inc. şirketlerinin Arm teknolojisini kullanarak kendi CPU’larını da geliştirdikleri bilgisayar işlemci pazarında rekabeti artırıyor.

Açıklamanın ardından Qualcomm’un hisseleri başlangıçta %1,5 oranında yükseldi ancak daha sonra teknolojideki genel düşüş nedeniyle düşüş yaşadı. Qualcomm CEO’su Cristiano Amon, bu gelişmeleri Qualcomm’un PC pazarına girme kararının bir doğrulaması olarak görüyor ve pazarın Arm teknolojisini benimseyeceğinden emin.

Aslanağzı AAPL Önde gelen bilgisayar işlemcisi olarak tanıtılan M2’den %50 daha hızlı çalıştığı iddia ediliyor. Qualcomm’un şu anda Intel teknolojisinin hakim olduğu PC pazarında değerli bir konum elde edebilmesi için bu argümanları kanıtlaması gerekiyor.

Amon, bilgisayarların bağlantı cihazlarına dönüştüğünü öne sürüyor ve yapay zeka yeteneklerinin daha fazla dönüşüm getireceğini öngörüyor. Snapdragon Şirketin satın alınmasından sonra geliştirildi. Bu satın alma, Qualcomm’un Arm teknolojisine olan bağımlılığını azalttı.

Yeni işlemci, yapay zeka iş yükleri için özel olarak tasarlanmış özellikler içeriyor. Qualcomm, yapay zekanın veri merkezlerinden telefon ve PC gibi son kullanıcı cihazlarına geçmesi halinde tüm potansiyelini ortaya çıkarabileceğini öne sürüyor.

Nvidia’nın yapay zeka hesaplamasını geliştiren veri merkezi çiplerinde lider olması ve PC işlemcilerine geçişi rekabeti daha da ağırlaştırıyor. AMD (NASDAQ: AMD)’in yeni Arm çipi olan Nvidia’nın PC teklifinin 2025 gibi erken bir tarihte piyasaya sürülmesi bekleniyor.

1980’lerden bu yana baskın bir oyuncu olan Intel, baskıyı hissediyor ve konumunu yeniden kazanmak için CEO Pat Gelsinger yönetiminde yeni teknolojiye önemli yatırımlar yapıyor. Eş zamanlı olarak Qualcomm, akıllı telefonlar için Snapdragon 8 serisinin yeni versiyonunu da duyurdu. Yapay zeka iş yükleri göz önünde bulundurularak tasarlanan bu çip üzerinde sistem, bir işlemci, modem ve diğer bileşenleri içerir.

Bu makale yapay zeka yardımıyla oluşturulmuş, bir editör tarafından çevrilmiş ve incelenmiştir. Daha fazla bilgi için Şartlar ve Koşullarımıza bakın.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu