Haber

Ticaret Bakanı Ömer Bolat İhracat Zirvesine Katıldı

İHRACAT ZİRVESİNE KATILDIK

Malatya’da düzenlenen İhracat Seferberliği Zirvesi’ne de katılan Ticaret Bakanı Ömer Bolat, 6 Şubat depreminin ardından toplam 40 bin kalıcı konutun tamamlandığını ve yakın gelecekte kurayla hak sahiplerine teslim edileceğini belirtti.

‘PAYLAŞTIĞIMIZ VERİLER SEVİNÇLİ’

Bakan Bolat, Türkiye’nin ihracatına ilişkin de bilgi paylaştı, “2023 yılının ikinci yarısında harekete geçtik. Milletimizin 14 ve 28 Mayıs seçimlerinde gösterdiği istikrar yolu, ekonomide de güçlü bir performans gösteriyor. Aldığımız tedbirlerle birlikte” Bu bağlamda ihracatımız haziran ayından itibaren olumlu bir trende girdi.” İthalatımız ise ağustos ayından itibaren düşüş trendine girdi. Bugün Ocak ayına ilişkin halkımızla ve kamuoyuyla paylaştığımız veriler sevindirici. 2024 yılının ilk ayında ticaret 34 gün tamamen durdurulmasına rağmen ihracatımız arttı.” dedi.

KIZILDENİZ’DE SALDIRI

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Kızıldeniz’deki füze saldırılarına değinerek, “Kızıldeniz’deki füze saldırıları ve dünya lojistik şirketlerinin Kızıldeniz Süveyş Kanalı’nı kullanma çabaları şimdilik geçici gibi görünüyor. Bunun artıları ve artıları var. Bizim için eksileri var: Dünya ticareti açısından lojistik maliyetleri.” Türkiye aslında 2-3 günde teslimat yapabilme kabiliyeti sayesinde hem tedarik hem de lojistik açısından üst sıralarda yer alıyor. Türkiye, Ortadoğu’da yatırım noktasında, üretim noktasında, diğer ülkelerden ve Körfez ülkelerinden gelen şirketler, üreticiler ve hatta ABD’li üreticiler için önemli bir yatırım destinasyonudur. “Kalkınmanın arzu edildiği bir ülke” dedi.

‘ULUSLARARASI ALANDA VE DİPLOMASİDE AÇIK BİR YENİLGİDİR’

İsrail’in 7 Ekim 2023’ten bu yana Gazze’ye yönelik saldırılarını değerlendiren Bakan Bolat, “Cumhurbaşkanımız, Dışişleri Bakanımız ve hükümetimiz, İsrail’in Gazze’ye yönelik vahşi saldırılarına karşı tüm dünyayı ayağa kaldırdı. İnsani yardımın bir an önce oraya ulaşmasını sağlamak. ” Hükümetimiz ilk günden bu yana bu noktada büyük çaba harcıyor. Bu yardımlar sayısız uçak ve gemiyle Gazze’ye ulaştırılıyor. Artık Batı kamuoyunun neredeyse yarısından fazlası İsrail’i suçluyor ve kınadı. İsrail buna o kadar güvendi ki, Batı kamuoyu bile desteğini kaybetmeye başladı. Muhtemelen hükümetler hâlâ devlet düzeyinde net destek alıyor ama görüyorsunuz ki bu durum Uluslararası Adalet Divanı’nda yargılanıyor. Bu İsrail’in uluslararası alanda ve diplomaside açık bir yenilgisidir. Hiçbir devlet kurumu İsrail’le iş yapmıyor. Bunu çok açık ve net söylüyorum. Özel sektör kuruluşları ve yabancı sermayeli şirketler tarafından yapılmakta olup, uzun vadeli sözleşmeleri de bulunmaktadır. Diplomatik kanalların açık olması gerekiyor. “Hem Gazze hem de Batı Şeria için” dedi.

Recep BAĞDAT/MALATYA,

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu