Ekonomi

Edirne’deki gölet kuruma noktasına geldi, üreticiler mağdur

Edirne’nin Süloğlu ilçesinde 35 yıl önce kurulan ve 3 köyün sulu tarım yaptığı gölet, kuruma noktasına geldi. Sulama Kooperatifi Başkanı Erdoğan Uzun, “Üreticinin mahsulü susuz kaldı. Kuraklıktan dolayı ciddi verim kaybı yaşadık.”

Kuraklık ve aşırı sıcakların etkili olduğu Edirne’de; Baraj ve göletlerdeki sular gün geçtikçe azalıyor, bir kısmı da kuruma noktasına geliyor. Süloğlu ilçesine bağlı Keramettin Köyü’nde 35 yıl önce kurulan ve 6 bin dönüm alanda 3 köyün sulu tarım yapmasına olanak sağlayan 218 bin metreküp kapasiteli gölet, kuruma noktasına geldi. dışarı; ayçiçeği, yonca ve mısırda verim düştü. Ayrıca kuruyan göletteki kaplumbağaların çatlak toprak üzerinde kaldığı görüldü.

’35 yıldır böyle kuraklık görmedik’

Keramettin Köyü Muhtarı ve Sulama Kooperatifi Başkanı Erdoğan Uzun, “En son 2010 yılında böyle bir kuraklık yaşadık. Ancak göletteki baca ilk kez söndü. Su seviyesi yanına yaklaşacak kadar düşmemişti. Hiç bu kadar kuraklık olmamıştı. Üreticilerimiz hiç bu kadar mağdur olmamıştı. Bu gölet kurulalı 35 yıl oldu. 35 yıldır bu kadar kuraklık görmedik. Üreticinin mahsulü susuz kaldı. Ciddi kayıplar yaşadık. Kuraklıktan dolayı verim düşüyor. Göletten mısır, ayçiçeği, yonca gibi ürünler sulanıyor. Göletten su çekiliyor ve sulama yapılamıyor. Mısırda sulama yapılamıyor. “Yapabildiğimiz için iş kaybediyoruz” yapma. Geçen yıl mısır rekoltesi 2 tona yakındı. Bu sene 1 ton alıyoruz ama yüzde 50 verim kaybı var” dedi.

Üreticilerden Tuncay Özcan, “Çok kurak bir yıl geçirdik. Göletimiz bitti, yağış da olmadı. Zaten kış kuraklığı da vardı. Barajlarda su olmadığı için sulama yapamıyorduk. Mahsul kurudu. Geçen seneye göre verim yüzde 50 azalacak.”

haber-polatli.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu