Haber

İsveçli iklim eylemcisi Greta Thunberg’e para cezası

İsveç’in başkenti Stockholm’deki Bölge Mahkemesi, iklim eylemcisi Greta Thunberg’i, beraberindeki protestocularla birlikte meclis girişini engelledikleri gerekçesiyle para cezasına çarptırdı. Thunberg, polisin emirlerine uymadığı için para cezası ödeyecek.

Reuters haber ajansının aktardığına göre, Greta Thunberg’in de aralarında olduğu beş eylemci, iklim krizinin etkilerine dikkat çekmek ve hükümetin bu kriz karşısındaki eylemsizliğine tepki göstermek için 12 ve 13 Mart tarihlerinde meclis önünde oturma eylemi yapmıştı. Polis, iki eylemde de protestocuları zorla alandan uzaklaştırmıştı. Mahkeme, Thunberg’in 6 bin İsveç kronu (550 ABD doları) para cezası ödemesine hükmetti.

2023 YILINDA AYNI İDDİAYLA İKİ KEZ SUÇLU BULUNDU

Reuters’a konuşan bir mahkeme yetkilisi, Thunberg’in davada suçlu bulunduğunu teyit etti ancak ödemesine hükmedilen meblağa ilişkin yorum yapmayı reddetti.

Mart ayındaki eylemlerin ardından açıklama yapan Stockholm polisi, eylemcilerin meclisin dışında protesto gösterisi düzenleme hakkına sahip olduğunu söylese de polis memurları binaya giriş-çıkışlara engel olan eylemcileri oradan uzaklaştırmıştı. Thunberg, 2023 yılında da ülkesinde iki kez polisin emirlerine uymadığı iddiasıyla suçlu bulunmuş ve para cezası ödemesine hükmedilmişti. Şubat ayında İngiltere’nin başkenti Londra’da da hakim karşısına çıkan Thunberg, burada suçlu bulunmamıştı. Mahkeme, geçen yıl yapılan eylemde polisin onu ve diğer eylemcileri gözaltına alma yetkisinin olmadığına karar vermişti.

(DIŞ HABERLER SERVİSİ)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu