Sağlık

Korunmasız cinsel ilişkiden kaçınılmalıdır

İSTANBUL (İGFA) –Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Dilek Leyla Mamçu, cinsel yolla bulaşan hastalıklara dikkat çekerek bu hastalıklardan korunmak için alınabilecek önlemleri sıraladı.

Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Dr., cinsel ilişki sırasında bulaşan mikroplar nedeniyle kadın ve erkeklerde ciddi sağlık sorunlarına neden olabilecek durumlara Cinsel Yolla Bulaşan Hastalıklar (zührevi hastalıklar) adı verildiğini belirtiyor. Dilek Leyla Mamçu: “Kişiye hastalık bulaşmış olsa bile belirtiler hemen ortaya çıkmayabilir.” söz konusu.

Hastalığı taşıyan kişinin mikroplarının cinsel ilişki sırasında vücut salgıları yoluyla partnerine bulaştığını belirten Mamçu, “Bulaşma vajina, anüs veya ağızla cinsel ilişki yoluyla oluyor. Erkek veya kadın prezervatifi veya salgıların vücuda temasını engelleyen şeffaf film gibi koruma olmadan cinsel ilişkide bulunulması, enfeksiyon bulaşma riskinin yüksek olmasını sağlar. Sağlıklı cilt bir dereceye kadar koruyucudur. Damakta, dilde, dudaklarda ve cinsel organlarda yara veya yaralanmalar olduğunda hastalık riski artar. “Hepatit B, Herpes ve HPV gibi bazı enfeksiyonlar, örtü kullanılsa bile terli ciltle temas yoluyla bulaşabiliyor” uyarısında bulundu.

ENFEKSİYON BULAŞMA RİSKİNİ ARTIRABİLİR…

HIV, Hepatit B ve Hepatit C virüslerinin de kan yoluyla bulaşabileceğine işaret eden Mamçu, şöyle konuştu: “Bu kişilerden kan naklinde olduğu gibi, kan alma ve tedavide kullanılan cerrahi aletlerin veya iğnelerin sterilizasyon yapılmadan başka bir kişide tekrar kullanılması bulaşmaya neden olur. Aynı şekilde, HIV’li bir kişiye uygulandıktan sonra sterilize edilmemiş kesici aletler ve iğnelerle dövme yapmak, kulak delmek ve manikür pedikürü de bulaşmaya neden olabilir. “Virüsü taşıyan birinin kullandığı iğneyi kullanarak uyuşturucu kullanmak da uyuşturucu bağımlılarını yüksek risk grubuna sokuyor” dedi.

KORUNMAYAN CİNSEL BAĞLANTILARDAN KAÇINILMALIDIR

Cinselliğin güvenle yaşanması gerektiğini belirten Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Dilek Leyla Mamçu, “Geçmişte de olsa başkalarıyla cinsel ilişkiye girmek sizin veya partnerinizin açısından her zaman risklidir.” söz konusu.

Prezervatifle korunmayan cinsel ilişkiden kaçınılmasını öneren Mamçu, “Kaçınamayacağınız cinsel ilişkide bulunduğunuzda teşhis ve tedavi için vakit kaybetmeden tıbbi yardım alın. Kimsenin hastalık etkeni taşıyıp taşımadığı belli olmadığından kişileri pozisyonlarına göre değerlendirerek yanılmayın. Örtü en etkili koruma yöntemidir. Hamilelikten korunuyor olsanız bile örtü kullanarak hem kendinizi hem de partnerinizi hastalıklara karşı koruyabilirsiniz. “Eşinizde enfeksiyon varsa tedavi tamamlanana kadar cinsel ilişkiye girmeyin” dedi.

haberbunyan.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu