Sağlık

Beyin ameliyatı sırasında uyanık kalan hasta doktorlara minik bir konser verdi.

Ameliyat sırasında uyanık olmak korkutucu, değil mi? Ancak bu hasta, beyin ameliyatı sırasında uyanık olmayı “eğlenceli” olarak tanımladı ve bunun arkasındaki mantık hem şaşırtıcı hem de sevimli. New Jersey’den 30 yaşındaki Krystina Vied, prosedür sırasında tıp uzmanları ondan şarkı söylemesini istediğinde doktorlarına küçük bir konser verdi.

Vied’in doktoru ve Hackensack Meridian Health’teki Jersey Shore Üniversitesi Tıp Merkezi’nde beyin cerrahisi onkolojisinin eş direktörü. Nitesh Patel, “Krystina’nın tutkularından biri şarkı söylemek. Karaoke’yi seviyor. Öyleyse neden şarkı söylemesine izin vermiyoruz?” söz konusu. Dr. Patel, Krystina’nın uyanık olmasını ve ameliyatın Krystina üzerinde rastgele bir etkisi olup olmadığını görebilmesi için konuşmasını istedi.

Şu anda küçük çocuklara öğretmenlik yapan Vied, ilk nöbetini 11 yıl önce 19 yaşındayken geçirdiğini ve bunun yaşam kalitesini etkilemeye başladığını söyledi. Bir giyim mağazasının önbürosunda çalışırken yazarkasasının arkasında nöbet geçirdiği bir olayı hatırladı. Bu olaydan sonra halka açık bir yerde tekrar nöbet geçirip geçirmeyeceği konusunda büyük bir paniğe kapıldı. Vied, utanç verici bir olay olarak tanımladığı olaydan sonra bir epileptoloğa başvurdu ve MRI için gönderildi. Dr. Patel daha sonra bir beyin MRG’sinde konuşma-motor bölgelerinin yakınında bir tümör keşfetti.

“Tümörün büyük etkisi, beynin konuşma bölgelerine baskı yapıyor ve nöbet geçirmelerine yol açan anormal elektriksel uyarılara neden oluyordu.”

Neden Moana’yı seçtiği sorulduğunda Vied, “Başlangıçta ‘Sweet Caroline’ı söylememi istediler ama sözlerini bilmiyordum, bu yüzden bana ne söylemek istediğimi sordular. Moana’yı neden seçtiğimi gerçekten bilmiyorum. … Büyük bir Disney hayranıyım. Aklıma bir şey geldi.” söz konusu.

Dr. Patel, Vied’in ameliyatını dikkatle planladıklarını kaydetti. “Omniscient’in QuickTime platformunu” kullanarak, hastanın beyin kısmını görselleştirebildiğini ve beyin tümörlerini ve diğer beyin anormalliklerini gidermek için beyin ameliyatı yaparken bu beyin kısımlarını korumak için bir strateji geliştirebildiğini söyledi.

Vied’den müzik söylemesini istemesinin nedenini açıklayan Dr. Patel, “Şarkı söylemek, testi hasta için daha kolay bir deneyim haline getirirken konuşmanın farklı bileşenlerini yakalamaya yardımcı olur” dedi. söz konusu. Sadece hastanın motor bileşenini test etmeye yardımcı olmadığını, aynı zamanda kadans, ritim, ton ve diğer hassas alanları da test ettiğini ekledi.

altieylulhaber.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu