Ekonomi

Ödeme teknolojileriyle sağlıklı nakit akışı yaratmak mümkün

Şirketlerin yaşadığı zorlukların yüzde 82’si zayıf nakit idaresinden kaynaklanıyor. Nakit akışı yaratamayan şirketlerin tedarikçileriyle ilgisi bozuluyor, büyümek için gereken yatırımları yapamıyor, alternatif fırsatları değerlendiremiyorlar.

Tüm dünyada enflasyon keskin bir tırmanışta. Öte yandan ülkelerin daha sıkı para siyasetlerini benimsemeye başlaması da finansmana erişimi giderek zorlaştırıyor. İçinde bulunduğumuz devirde nakit akışı, şirketler için en yakından takip edilmesi gereken temel göstergelerin başında geliyor.

Fiyatların yükseldiği, alım gücünün düştüğü ve talebin ertelenebildiği bu tıp periyotlarda, kasadaki nakit akışının sağlıklı düzeyde olması şirketin ve faaliyetlerin sürekliliği açısından son derece değerli. Öte yandan, enflasyonist devir olağan periyotlara oranla maliyet ve bütçe idaresinde çok daha dikkatli olunması gereken, bilhassa borçlanma düzeylerinin çok sıkı denetim altında tutulması gereken periyotlar olduğu için nakit akışındaki kesinti tüm istikrarları bozabiliyor.

Dünya genelinde şirketlerin iflas nedenleri ortasında da nakit akışındaki bozulma birinci sırada yer alıyor. US Bank araştırmasına nazaran şirketlerin başarısızlıklarının yüzde 82’si zayıf nakit idaresinden kaynaklanıyor. Sağlıklı nakit akışı sağlayamayan şirketleri de birçok tehdit bekliyor. Nakit akışı bozulan şirketler finansmanda zorlanıyor, büyümek için gereksinimi olan yatırımları yapamıyor, alternatif fırsatları değerlendiremiyor. Zayıf nakit akışı şirketlerin tedarikçilerine ve öteki alacaklılarına vaktinde ödeme yapmasını da engelliyor.

Tek merkezden yönetim

Ödeme teknolojileri de şirketlere daha sağlıklı bir nakit akışı yaratarak finansal olarak güçlenmelerine katkıda bulunuyor. Ödeme sistemlerinde Türkiye’nin öncü şirketi Paynet de bu noktada sunduğu birçok tahlille şirketleri finansal olarak destekliyor. Örneğin Paynet üye iş yerleri, PayPortal ile finansal süreçlerini tek bir ekrandan yönetebiliyor. Paynet üyelerinin ekstra bir fiyat ödemeden kullanabildiği PayPortal ile finansal raporlar, nakit akışları, vadesi gelmiş ödemeler ve müşteri tahsilatları üzere süreçler görüntülenebiliyor.

Tahsilat kolaylaşıyor

Paynet Bayi Ağı Tahlili de bilhassa bayi ve alt bayiye sahip şirketlerin nakit ve tahsilat akışını çarçabuk yönetmelerini sağlıyor. Üreticiden son kullanıcıya kadar olan süreçte gerçekleştirilen satışlarda tahsilat tüm paydaşlara Paynet Bayi Ağı Tahliliyle otomatik olarak aktarılıyor. Anında herkesin hak ediş meblağı ilgili banka hesaplarına paylaştırılmış oluyor.

Masraflar düşüyor, müşteriler taksit seçeneğinden yararlanıyor

Paynet Taşınabilir Uygulama, üye iş yerlerinin saha operasyonlarında ödeme almasını kolaylaştırıyor. Tüm banka ve kredi kartları ile uyumlu olan Paynet Taşınabilir Uygulama, süratlice tahsilat yapılmasını sağlıyor. iOS ve Android işletim sistemine sahip akıllı telefonlar ve tabletlerle uyumlu olan tahlille, şirketler müşterileri nerede olursa olsun, uzaktan link ile ödeme alabiliyor. Müşteri, SMS, e-posta ve WhatsApp yoluyla gönderilen link ile ulaştığı ödeme sayfasında bilgilerini doldurup onayladıktan sonra tahsilat kolaylıkla gerçekleşiyor. Paynet Taşınabilir Uygulama böylece ödeme konusunda iş yerlerine sınırsız özgürlük sunuyor. Fiyatsız olan Paynet Taşınabilir Uygulama sayesinde, taşınabilir POS aygıtlarının oluşturacağı maliyet de ortadan kalkıyor. Bununla birlikte, tüm bankalar ile mutabakatlı olduğu için masraflar kıymetli ölçüde düşüyor ve müşteriler tüm kredi kartları ile uygun taksit seçeneklerinden faydalanabiliyor. Paynet işletmelere artı taksit imkanı da sunuyor. İşletmeler, mutabakatlı bankalar üzerinden müşterilerine daha uygun maliyetlerle taksitli alışveriş imkanı yaratıyor. Böylelikle daha fazla satışın da önünü açıyorlar. Ödeme ve tahsilat takibi tek tuşla yapılıyor

Paynet Açık Bankacılık hizmetiyle işletmelerin farklı bankalardaki tüm hesaplarının tek ekrandan yönetilmesini sağlıyor. Farklı bankalarda bulunan hesap hareketleri tek bir platform üzerinden takip edilip raporlanabiliyor. Bununla birlikte şirketler, nakit akışını anlık olarak izliyor, ödeme ve tahsilat takibini de tek tuşla yapıyor.

“Nakit akışını dijitalleştirerek operasyonel verimliliği artırıyoruz”

Enflasyonist ortamda nakit akışının hiç olmadığı kadar değer kazandığını belirten Paynet Genel Müdürü Onur Ertürk, bilhassa finansmana ulaşımın zorlaşmasıyla birlikte şirketlerin bu mevzuda her zamankinden daha fazla dikkatli olması gerektiğini tabir ediyor. Ertürk, şirketlere bu noktada yarattıkları kıymetle ilgili şöyle konuşuyor: “Şirketlerin nakit akışı yönetimini sağlıklı şekilde gerçekleştirmeleri için çözümlerimizle onlara destek veriyoruz. Örneğin tek ekran üzerinden farklı ödeme yöntemleri ile ödeme alabilen Paynet çözümleriyle nakit akışı anlık takip edilebiliyor ve tüm bilgiler anında güncelleniyor. Böylece nakit akışı dijitalleştirilirken; şirketlerin finansal operasyon verimliliği artırılıyor, maliyet tasarrufu yapması sağlanıyor.”

Kaynak: (BYZHA) – Beyaz Haber Ajansı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu