Haber

Sinyaller Karışık! Borsalar Yön Arayışında, Dolar Hafif Yükselişte, Altın ve Petrol Haftanın Yorgunu!

Son günlerde açıklanan makroekonomik bilgiler global iktisatta taraf belirlemeyi zorlaştırırken, para siyasetlerinde belirsizlikler de piyasalarda fiyatlamaları etkiliyor. 

Borsa İstanbul’da dün kazançların çoğu geri verilirken, haftanın son işlem gününde negatif bir seyir hakim oluyor. ABD’nin kapalı olmasıyla düşen hacimler global piyasalarda da karışık bir seyir izlenmesine neden olurken, varlık fiyatlamalarında da yatay ve karılık bir seyir görülüyor.

BIST 100 endeksi güne yüzde 0,02 oranında 1,12 puan düşüşle 4.857,09 puandan başladı.

Dün TCMB beklentiler doğrultusunda siyaset faizini 150 baz puan düşürerek yüzde 9’a çekti. Mevduat gelişiminde de yabancı para yükümlülüklerin artırılması ve TL mevduata yönelimi desteklemek için bazı düzenlemeler yapıldı. Bankalarda dönüşüm oranlarına göre farklılaşan komisyon uygulamasına son verilirken, mevduatlarda TL payına göre değişen oranlarda komisyon alınacak. 

Faiz kararı sonrası sınırlı bir alıcılı seyir izlenirken, Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, günü yüzde 0,08 oranında yükselişle 4.858,21 puandan tamamlayarak tüm vakitlerin en yüksek günlük kapanışını yaptı. Gün içi tepesini de 4.939,73 puana taşıdı.

Bugün içeride TCMB Finansal İstikrar Raporu ve gece saatlerinde gelmesi beklenen Moody’s Türkiye kredi notu değerlendirme raporu, dışarıda da Almanya’da büyüme verisi ve ECB yetkililerinin açıklamaları takip edilecek.

Teknik olarak endekste direnç düzeyi bir miktar  gerileyerek 4.900 olarak görülürken, dayanak de bandı daraltarak 4.800 düzeyine taşındı.

Asya pay senedi piyasalarında aşağı istikametli bir seyir izlense de ABD vadeli endeksleri artıda, Avrupa’da ise karışık bir seyir hakim.

Fed üyelerinin faiz artırım hızının yavaşlatılacağı mesajları vermeleri özellikle S&P 500 ve Nasdaq 100 vadeli endekslerine pozitif yansıyor. 

Vadeli Dow Jones Sanayi Endeksi düne göre yüzde 0,11, S&P 500 vadeli endeksi yüzde 0,23 ve Nasdaq 100 vadeli endeksi yüzde 0,36 yukarıda bulunurken, Avrupa’da FTSE 100 vadeli endeksi yüzde 0,09, Eurostoxx 50 vadeli endeksi yüzde 0,08 ekside ve FDAX düne nazaran yüzde 0,05 artıda süreç görüyor. 

Çin’de Şanghay bileşik endeksi yüzde 0,4 yükselişle, Japonya’da Nikkei endeksi yüzde 0,35 ve Güney Kore’de Kospi endeksi yüzde 0,1 düşüşle günü tamamladı.

Dolar/TL dün yatay bir seyir izlerken, bugün piyasa açılışında 18,63 üzerinde işlem görüyor.

Almanya’da dün açıklanan datalar güç krizinin ortasında Avrupa’nın en büyük iktisadı için umut işaretleri verirken, euro/dolar paritesi 1,04’ün üzerinde işlem gördü. Bugün de 1,041 seviyesinde karşılık bulurken, euro/TL 19,41 seviyesinde buluyor.

Altın fiyatlamaları sakin seyrediyor.

Ons altın 1.754 dolardan işlem görürken, gram altın 1.050 liradan karşılık buluyor.

Çin’in talebine yönelik tasalara karşın petrol fiyatları yükseldi

Artan hadiseler ve alınan önlemler Çin’de talebin yavaşlayacağı endişelerine rağmen Asya’da bu sabah gerçekleşen süreçlerde petrol fiyatları yükseldi. 

ICE’de Brent petrolünün varil fiyatı 34 cent artışla 85,68 dolar seviyesinden işlem gördü. NYMEX’de Batı Teksas petrolü de 54 cent artışla 78,48 dolar/varile çıktı. 

Analistler, G7 ve AB’nin Rus petrolüne fiyat sınırı için 65-75 dolar/varil aralığını konuştukları haberlerinin piyasada olumlu karşılandığını, yüksek bir fiyatın Rusya’nın bu sınırlamaya misillemede bulunması riskini azaltacağının değerlendirildiğini tabir ediyorlar.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu