Ekonomi

Trakya’da Yerli Ay Çekirdeği Ekim Hedefi 400 Bin Dekar

Trakya’da üretilen yerli ve milli hibrit yağlı ayçiçeği tohumlarının 2024 tarım döneminde yaklaşık 400 bin dekar alana ekimi hedefleniyor.

Trakya Kalkınma Ajansı (TRAKYAKA) Genel Sekreteri Mahmut Şahin, gazetecilere yaptığı açıklamada, bölgede tohum sektörünün geliştirilmesi için son yıllarda değerli çalışmalar yapıldığını söyledi.

Yerli ayçiçeği tohumlarının bölgedeki üniversiteler, araştırma enstitüleri, odalar, borsalar ve şube temsilcilerinin katkılarıyla TRAKYAKA uyumu içerisinde üretildiğini belirten Şahin, “Tarla denemelerine 2021 yılında başladık, 2022 yılında ekimlere devam ettik ve güzel sonuçlar aldık. 2023 yılında özellikle Trakya’da yaklaşık 1000 milyon ayçiçeği çekirdeği üretildi.” “Tohumlarımız 100 bin dekar alanda test edildi. Kurak ve sıcak yaz aylarına rağmen verim ve hastalıklara dayanıklılık açısından çok iyi sonuçlar elde edildi.” söz konusu.

Üretimi desteklemek için çalıştıklarını belirten Şahin, çiftçilere fiyat ve kalite açısından yabancı tohum firmalarıyla rekabet edecek ürünler sunduklarını vurguladı.

Şahin, 2024 tarım döneminde yerli tohum ekim alanlarının genişletileceğini belirtti.

Yerli tohum açısından keyifli bir üretim dönemi beklediklerini belirten Şahin, şöyle konuştu:

“Yaklaşık 200 ton tohumumuz var. Yerli ay çekirdeğimizi Trakya başta olmak üzere yaklaşık 400 bin dekar alana dikmeyi planlıyoruz. Trakya illerinin yanı sıra yakın çevremizde de ürünlerimizin ekimini sağlayacağız. İstanbul, Balıkesir, Çanakkale gibi coğrafyalarda, ardından Ankara, Eskisehir, Kırıkkale gibi uygun illerde.

Bu noktada Tarım ve Orman Bakanlığı, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile birlikte projeler geliştiriyoruz. Bunların bir kısmı hibe yoluyla olacak. Trakya’da faaliyet gösteren 38 tohum firmamız var ve tohumlarımızı onlar aracılığıyla satmak istiyoruz. İnşallah 2024 bizim için bir sınav yılı olur. “Bu yılı atlattıktan sonra Türkiye genelinde yabancı firmaların tohumlarıyla tam anlamıyla rekabet edebilecek duruma geleceğiz.”

haber-derbent.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu