Teknoloji

Güneş fırtınaları artıyor; Peki bu bizim ve Dünyamız için ne anlama geliyor?

Yaklaşık 11 yıllık faaliyet döngüsü boyunca güneş, parlamalar, plazma salınımları ve güneş lekeleriyle dolu, güneş enerjisi minimumunda sakinden maksimum güneşte aktif hale gelir. Son birkaç ayda güneş fırtınaları ve kuzey ışıkları ile ilgili haberlerde bir artış fark ettiyseniz, bunun nedeni güneş maksimumunun hızla yaklaşmasıdır. Güneş fırtınalarında bu yüksek dönem hakkında birçok efsaneye karışmış gerçekler olduğu için, bu fırtınanın bizi nasıl etkilediğini de merak ediyor olabilirsiniz.

Bilinen en güçlü jeomanyetik fırtına 1859’da, kutup ışıklarının tropik bölgelere kadar görüldüğü ve telgraf istasyonunun alev aldığı zaman meydana geldi. Bugün böylesine güçlü bir olay yaşansa büyük bir felaket olur ama hepimizi öldürmez veya medeniyetimizi yok etmez. Bu tür olaylar son derece nadirdir ve uzay havasının varsayımı, gezegenimizin manyetik alanı için çok minnettar olmamızı sağlamalı ve aynı zamanda hasarı en aza indirmeye yardımcı olmalıdır.

Gezegenimizin manyetosferinin savunması sayesinde bu fırtınaların üzerimizdeki etkileri daha az şiddetlidir. NOAA Uzay Hava Ölçeği’ndeki en şiddetli güneş radyasyonu fırtınası bile yalnızca astronotları büyük ölçüde etkilerken, uçaklardaki veya daha yüksek enlemlerdeki insanlar artan radyasyon seviyelerine daha fazla maruz kalabilir. Bir güneş döngüsü sırasında, bu türden bir güneş fırtınası yaklaşık bir gün sürebilir.

En yaygın güneş fırtınaları, güneş döngüsü başına 50 günlük kümülatif bir oluşuma sahiptir ve insanlar ve uydular üzerinde çok az etkisi vardır veya hiç etkisi yoktur. Fırtınalara koronal kütle fırlatmaları ve güneş patlamaları neden olur, ancak yalnızca en güçlüleri ( X sınıfı) NOAA ölçeğine girecek şiddet düzeyine ulaşabilir.

Çoğu güneş parlaması bizim için tehlikeli değildir , ancak uzaydaki ve hatta Dünya’daki teknolojimiz için sorunlara neden olabilir. Bu fırtınalar doğrudan uyduları etkileyebilir, atmosferin durumunu değiştirebilir ve bağlantımıza zarar verebilir. Ayrıca, bu tür bir sorun için X sınıfı bir fırtınaya ihtiyacınız yoktur; ikinci güç sınıfı M sınıfı fırtınalar da bir o kadar sorunlu olabilir.

ABD Ulusal Güneş Gözlemevi’nden Ryan Fransız, IFLScience ile bir görüşmede ” Şu anda haftada birkaç kez aldığımız M sınıfı işaret fişekleriyle, küçük radyo kesintileri yaşayabilirsiniz, bu da Dünya’nın tam gün tarafında çok küçük alanlarda radyo iletişimlerinin garip olabileceği anlamına gelir.der ve devam eder: “ Atmosferin genişlemesi nedeniyle bu koşullarda hiçbir şey (uzaya) fırlatamazsınız. Ayrıca (uzayda) radyo iletişimi nedeniyle hassas bir şey yapmıyorsunuz.

Bu nedenle, güneş aktivitesindeki bir zirvenin en yaygın etkisi, bir kıyamet günü senaryosuyla rekabet etmek yerine, uyduların iletişim kuramamasından kaynaklanan küçük bir sıkıntıdır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu